Frame House

"The client wanted to avoid a ubiquitous glazed rear extension and instead sought something that would look 'as if Sir John Soane might have designed it.'"
RIBAJ Viewpoint Competition (September 2015)

We’ve always loved inglenooks.

The glazed box projets into the garden creating a special nook to curl up in as well as framing views out.

We were asked to reconfigure the existing closet wing as part of the refurbishment of the Victorian property in De Beauvoir Town, London . The client wanted to avoid a ubiquitous glazed rear extension and instead sought something that would look as if Sir John Soane might have designed it.

In response, we relocated a guest loo and straightened a dog-leg stairs to create a double height viewing chamber. This gives the effect of stepping down into the garden as you descend the stair from raised ground to lower ground level.

Inspired by Soane’s top lit spaces, a large roof light of structural frameless glazing replaces the old solid pitched roof, capturing additional views up the rear of the property and to the sky.

A huge amount of attention was paid to the detailing of the box, which is lined in band-sawn oak slats that function like giant picture frames. There is under-seat heating as well as two bronze fold out reading lights neatly tucked in-between the wooden slats. Glass is low-iron for maximum transparency, with one openable panel.

Externally, the extension is framed in reclaimed London multi-stock bricks to retain the materiality of the original house.

The aim was to create an intimate room that is both part of the house and yet within the garden. We envisaged it being a nook filled with sheepskins and cushions and what’s more, it is not overlooked so you don’t feel like you are in a goldfish bowl!

Let's talk...

 
 

Awards:

DMI Don't Move Improve
 


Photography © James Brittain Photography.